Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zielone szparagi 1 pęczek
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
makaron tagliatelle 200 gram
wędzony łosoś 100 gram
cebula 1 szt
posiekany szczypiorek 2 łyżki
koperek 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól
pieprz
natka pietruszki 2 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml
parmezan 4 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem

Szparagi umyć, odciąć i wyrzucić zdrewniałe końce. Resztę obrać do połowy długości szparaga od grubszej jego części, opłucz i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotować przez 3-5 minut, odcedzić, trzymać w cieple.Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oliwy, podlać winem, gotować do zredukowaniu płynu, dodać śmietanę i zagotować.Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, połączyć z sosem śmietanowym, dodać pokrojonego w dużą kostkę łososia, zagotować. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i pokrojone na 3 centymetrowe kawałki szparagi. Przed podaniem posypać tartym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 25.09.2011 10:40
brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak