Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka wg przepisu mojej babci

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
masło 6 łyżek
jajko 6 szt
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1/2 szt
woda 1 szkl
sól szczypta
mleko 1 litr
budynie waniliowe 2 szt
jajko 2 szt
masło 3 kostki
cukier waniliowy 2 szt
cukier puder 1 szkl
żółtko jajek 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka wg przepisu mojej babci

Ciasto:
Do gorącej wody wrzucić masło i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Potem dodać szczyptę soli, wsypać mąkę i energicznie mieszać. Odstawić. Do ostudzonej masy dodawać pojedynczo jajka a następnie proszek do pieczenia. Mieszać, aż ciasto uzyska gładką jednolitą konsystencję. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich wyłożyć na blachę, po czym piec około 40 minut w temp. 180*.
Krem:
Jajka roztrzepać dokładnie z cukrem waniliowym oraz budyniem. Masę wlać powoli do zagotowanego gorącego mleka. starannie wymieszać a następnie ostudzić. Kostki masła utrzeć z cukrem pudrem. dodawać masę i miksować, aż powstanie krem. Przełożyć ostudzone ciasta. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 04.06.2013 22:23
Moja mama kiedyś rzadko robiła to ciasto, więc z dzieciństwa wyniosłam, że jak karpatka na stole to wielkie święto :) do dziś mogłabym zjeść każde jej ilości.
bernadetta2 22.04.2012 11:44
ciekawe
Robert10 25.05.2011 21:59
ale mam teraz ochotę na porcyjkę takiej karpateczki
Ania67 23.05.2011 18:49
Klasyka zawsze najsmaczniejsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak