Sposób przygotowania

składniki na 6 sztuk: 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 jajko
6 łyżek rozpuszczonej ciepłej Kasi
1/2 szkl. maślanki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
1/2 szkl. drobno startej surowej marchewki
4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżeczka mielonych, suszonych pomidorów
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
1 duży ząbek czosnku

dodatkowo: 100g serka śmietankowego
3 plasterki szynki gotowanej
2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
do smaku: sól i pieprz mielony

sposób przygotowania: naszykować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem, solą, mielonymi pomidorami i papryką. W drugiej miseczce roztrzepać jajko z maślanką, dodać musztardę i startą marchewkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, osączoną kukurydzę oraz ciepłą, rozpuszczoną Kasię, wymieszać dokładnie. Do składników suchych dołożyć mokre, lekko przemieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta do foremek. Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, po upieczeniu przestudzić.
Szynkę bardzo drobno posiekać, utrzeć z serkiem, jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku, nakładać na ciepłe muffinki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    te z mat=rchewka i kukurydza musze koniecznie wyprobowac :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    czwarte zdjęcie wstawiłam przez pomyłkę, jest od drugiego wariantu wytrawnych muffinek....
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Takie a la Mexico.Fajne,np. na przystawkę dla gości.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !