Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe z rabarbarem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
cukier 1 szklanka
drożdże 10 dag
mleko 1.5 szklanki
cukier waniliowy 2 szt
jaja 5 szt
margaryna 1 kostka
sól szczypta
rabarbar 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe z rabarbarem

Mleko podgrzać.
Z drożdży, odrobiny mąki, mleka i cukru zrobić rozczyn. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.20minut.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki, jaja, cukier waniliowy. Rozpuścić 3/4kostki margaryny i dodać do składników. Wymieszać. Pozostawić w ciepłe miejsce pod przykryciem aż wyrośnie.

Kruszonka:
3/4kostki margaryny, cukier waniliowy, mąka, 20dag cukru połączyć ze sobą tak aby powstały grudki.

Gdy ciasto wyrośnie wykładać na wysmarowane blaszki, układać na nim pokrojony w kostkę rabarbar i posypywać kruszonką.

Nagrzać piekarnik na 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut.
Z tego przepisu wychodzą dwie blaszki drożdżówki ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 18.03.2013 06:06
Marzenka kiedy je znów robisz ?? jak z rabarbarem to ja zaraz lecę do Ciebie na kawę :)
novita23 24.07.2011 20:04
lubię
tatiana2 30.05.2011 11:12
Fajne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak