Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, masło, śmietanę i żółtka jaj. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części, odpowiednio 1/2, 1/4 i 1/4 ciasta. Większą część ciasta włożyć do lodówki na 30-40 minut, pozostałe dwie do zamrażalnika. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i poddusić je podlewając odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodać suszoną żurawinę i odstawić do ostudzenia. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód i boki blaszki, zapiec około 10-15 minut. Na ciasto wyłożyć podduszone jabłka. Na jabłka zetrzeć na jarzynówce jedną część zamrożonego ciasta. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać kisiel żurawinowy. Pianę wyłożyć na ciasto. Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika i piec około 45- 55 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Pyszne ciacho!:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    Bardzo ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    fajne ciacho
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    super pomysł na szarlotkę
  • 0
    original
    Opublikowano

    malina

    bardzo dobry pomysł na wykorzystanie żurawiny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    bardzo dobre ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !