Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche placuszki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 2 szczypty
cukier waniliowy 30 gram
cukier 4 łyżki
masło 1/4 kostki
mleko 1/4 szklanki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche placuszki

Sypkie składniki wymieszać z masłem. Dolać jajko roztrzepane z mlekiem. Dokładnie wymieszać. Na stół wysypać trochę mąki i uformować z ciasta placek o grubości ok.1,5 cm. Wyciąć okrągłe placuszki (średnica ok.4 cm). Położyć na wysmarowaną blachę z dala od siebie. Piec na złoty kolor. Od razu po upieczeniu zdjąć z blachy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 19.07.2012 18:14
Super pysznie wygląda :)
Andysz 02.05.2012 22:14
super;)
Marlena/Kinia 29.11.2011 16:03
jakie pyszności... przydałoby mi się kilka takich ciasteczek do popołudniowej kawy:-))
ilka_86 13.09.2011 10:30
pyszne :)
Beatris 23.05.2011 22:29
Nazwałam placuszki, bo ciasto jest dużo bardziej miękkie niż zwykłe kruche i w trakcie pieczenia rozlewa się na boki. Przypomina to właśnie placuszki.
aguus 23.05.2011 12:35
pychota!
1j1o1l1a1 22.05.2011 22:44
placuszki-ciasteczka ? :)
Weronika_eM 22.05.2011 19:12
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak