Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
palma 1 kostka
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 30 gram
proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
żółtko jajek 5 sztuk
DODATKOWO:
białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
przecier jabłkowy 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta włożyć w woreczku foliowym do zamrażalnika. Resztę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę. Na ciasto rozłożyć przecier jabłkowy. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż białka zaczną się błyszczeć. Ubite białka rozłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok.1 godzinę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 26.02.2013 00:16
To ja poproszę od razu dwa kawałki.
Marlena/Kinia 02.02.2012 09:25
taki jabłecznik zawsze smaczny
Weronika_eM 11.07.2011 23:14
pyszne ciasto
ziutula
ziutula 23.05.2011 19:22
pyszne do kawki....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak