Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka babci

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
jajko 1 szt
cukier 10 dag
proszek do pieczenia 1 op
smalec 3 łyżki
cukier waniliowy 1 op
cukier 20 dag
cynamon
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka babci

Masło i smalec siekamy z mąką i proszkiem. Wlewamy ubite z cukrem jajko, zagniatamy ciasto. 2/3 wykładamy na blaszce 24/29 i pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wsypujemy cukier i cynamon. Smażymy. Ciepłą marmoladę nakładamy na placek. Z reszty ciasta formujemy wałki i uk ladamy na wierzchu kratkę. Pieczemy w 190 stopniach aż się zarumieni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak