Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowa panna - cotta

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka poziomkowa 1 szt
śmietanka kremowa 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier 5 łyżek
wanilia 0,5 laski
biały rum 1,5 łyżki
jogurt naturalny 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowa panna - cotta

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/2 szklanki (będzie bardziej intensywna w smaku i szybciej zgęstnieje). Ostudzić, następnie wlać do foremek mniej więcej do połowy ich objętości. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
Żelatynę wsypać do małej miseczki, zalać wodą, wymieszać i odstawić na 10 minut. W międzyczasie do rondelka wlać połowę śmietankę kremowej, dodać cukier i podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii lub ekstrakt z wanilii oraz rum. Doprowadzić prawie do zagotowania, odstawić z ognia i dodać namoczoną i lekko podgrzaną żelatynę. Mieszać, aż cała się rozpuści. Drugą połowę śmietanki kremowej ubić na pianę.
Do śmietanki z wanilią dodać jogurt naturalny i wymieszać (w razie konieczności można użyć rózgi). Na koniec połączyć z ubitą śmietanką.
Krem wyłożyć na ostudzoną galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia. Deser powinien być gotowy po około 3 godzinach.
Aby ułatwić sobie wyłożenie deseru na talerzyk, desery należy wyjąć około 10 - 15 minut wcześniej z lodówki. Można też foremki na chwilkę zanurzyć w bardzo ciepłej wodzie i nożykiem oddzielić deser od ścianek foremki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaana 04.12.2011 18:21
idealna na walentynki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak