Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielony majonez

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2
ocet winny 1 łyżeczka
musztarda 1 łyżeczka
olej arachidowy 180 ml
sól i pieprz do smaku
bazylia świeża 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zielony majonez

Żółtka (w temperaturze pokojowej, powinny się podgrzać po sparzeniu skorupek), ocet i musztardę włożyć do wąskiego naczynia i bardzo dokładnie zmiksować mikserem na wysokich obrotach (około 3 - 4 minut aż staną się jasne i kremowe). Cały czas miksując dodawać w bardzo niewielkich ilościach olej (rozłożyć to w czasie na około 5 minut). Po zmiksowaniu z olejem majonez powinien być jednolity, puszysty i kremowy. Dodać sól i pieprz do smaku. Do majonezu dodać listki bazylii, zamieszać i przez chwilę delikatnie rozdrobnić blenderem ręcznym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak