Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczakoburger

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krakersy 12 szt
natka pietruszki 8 gałązek
musztarda 2 łyżki
piersi z kurczaka mielone 500 gram
jajko 1
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
sałata 1 szt
pomidor 1 szt
cebula czerwona 1 szt
korniszony 4 szt
bułki hamburgerowe 6 szt
ser cheddar 6 plasterków

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczakoburger

Pokrusz krakersy i wrzuć do dużej miski, dodaj drobno posiekaną pietruszkę, musztardę i zmielone mięso. Wbij jajko i dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu. Dłońmi ugnieć i wymieszaj całość. Podziel na 6 części i z każdej formuj okrągły kotlet o grubości ok. 2cm. Skrop mięso oliwą (jeśli będzie potrzeba), przełóż na talerz, przykryj i wstaw do lodówki. W międzyczasie pokrój pomidor w plasterki, korniszony pokrój wzdłuż w bardzo cienkie plasterki, obierz czerwoną cebulę i również pokrój w cienkie plasterki.
Patelnie grillową nagrzej i ułóż na niej kotlety, przyciśnij je łopatką by dobrze przylegały, smaż ok. 4-5 minut z każdej strony. Przełóż usmażone kotlety na talerz, patelnię wytrzyj delikatnie papierowym ręcznikiem i przekrojone na pół bułki delikatnie przypiecz na patelni. Gdy będą gotowe posmaruj je ketchupem, połóż liść sałaty, kotlet, pomidor, korniszony i cebulę i przykryj bułką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak