Sposób przygotowania

Sos beszamelowy:
10 dag margaryny Kasia
1/4 szklanki mąki
1/2 l mleka
1 jajko
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
do smażenia: oliwa
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, odciąć końcówki, pokroić w plastry, ułożyć na durszlaku, posolić i odstawić aby odciekł sok.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, bazylię, wymieszać i chwilę dusić.
Następnie dodać pomidory z puszki i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym.
Plasterki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i obsmażyć na oliwie z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.
Przyrządzić sos beszamelowy: margarynę rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepać jajko i wlać do garnka z sosem energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem i zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna się zrumienić.Podawać gorącą pokrojoną na kwadraty.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Pola2

    napracowałaś się, ale wygląda apetycznie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    poproszę porcyjkę
  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    wygląda znakomicie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    To mój pierwszy raz, cieszę się, że się Wam podoba.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Janek1

    Poproszę porcyjkę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !