Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po bieszczadzku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 50 dag
czosnek 4 ząbki
cebula 2 szt
papryka 1 szt
ogórki kiszone 3 szt
koncentrat pomidorowy 1 szt
ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt
Goździki całe Prymat 3 szt
mąka pszenna 5 dag
śmietana 2 łyżki
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
pieprz
sól
olej
pieczarki marynowane 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po bieszczadzku

Cebule obieramy i siekamy. Pieczarki osączamy i kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i wraz z ogórkami kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajko, dodajemy połowę cebuli, 1/2 zmiażdżonego czosnku i mąkę. Mieszamy i doprawiamy. Smażymy dość duże placki. Mięso myjemy i kroimy w 1-cm kostkę. Podsmażamy. Dodajemy pozostałą cebulę, goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy 20 min., podlewając wodą Wsypujemy pieczarki, paprykę i ogórki. Po 5 min. dodajemy koncentrat i resztę czosnku. Doprawiamy. Podajemy z plackami. Polewamy śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 22.05.2011 11:50
bardzo mnie ciekawi dlaczego nazywają się \"po bieszczadzku\"? przyznam, że nie rozumiem bo nic bieszczadzkiego, regionalnego w nich nie ma, ale pewnie jest jakieś logiczne wytłumaczenie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak