Sposób przygotowania

NADZIENIE: Jabłka umyć dokładnie, obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Połowę jabłek włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i smażyć aż się rozpadną. Dodać resztę jabłek, skórkę, cynamon i ew. cukier, dusić jeszcze 5 min..Jeśli farsz wydaje nam się zbyt rzadki to smażyć go jeszcze kilka minut bez przykrycia żeby odparował nadmiar płynu. Odstawić do ostudzenia.

CIASTO: Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło pokroić na kawałeczki, dodać żółtka, 1 całe jajko, cukier, przesianą mąkę i śmietanę - zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 30-60 min.. Następnie podzielić na dwie części (jedna troszkę większa) i rozwałkować. Jeden placek (ten z większej części) wyłożyć na blachę (moja 25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia tworząc wysoki rant. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i postarać się pozalepiać przy brzegach. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo polać lukrem. LUKIER: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, ew. dolać 1-2 łyżki gorącej wody. Połową posmarować upieczone ciasto, do reszty dodać syrop truskawkowy i wylać esy-floresy na wierzch ciasta.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    bardzo apetycznie wyglada,szczegolnie z tym kolorowym lukrem
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    moje ukochane ciasto, zabieram kawałek :)))
  • 2
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Wygląda cudnie!
  • 3
    original
    Opublikowano

    gottrina

    bardzo ciekawy wyglad ciasta
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    poproszę kawałeczek
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo proszę :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewaa

    wygląda super:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Pysznie wygląda:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Ten lukier wygląda tak apetycznie, że jutro piekę jabłecnzik!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !