Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi indyka w miodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 500 g
marchew 3 szt
cebula 1 szt
cukinia 1 szt
pomarańcza 1 szt
masło 100 g
cytryna 1 szt
miód płynny 4 łyżki
musztarda 3 łyżki
oliwa 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Imbir mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi indyka w miodzie

Indyka zapiekać delikatnie przez 3 min po każdej stronie, na maśle i oleju, w naczyniu żaroodpornym w piekarniku o temp. 200°C. Wyjąć. Oczyszczoną cebulę, marchew i pokrojoną w plastry cukinię opiekać 10 min. Sok z pomarańczy i cytryny wymieszany ze skórkami owoców i miodem, połączyć z musztardą, czosnkiem, imbirem i solą oraz odrobiną pieprzu. Włożyć ponownie mięso do naczynia i zalać mieszaniną przypraw z miodem. Całość doprowadzić do wrzenia a naczynie zestawić z ognia. Przykryć i zapiekać przez 50 min, często podlewając sosem. Ugotować ryż. Mięso z warzywami podawać na półmisku otoczone wianuszkiem ryżu i przybrane skórką pomarańczową.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 21.05.2011 12:05
wykwintna potrawka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak