Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z oliwkami i papryką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 35 dag
papryka czerwona 2 szt
parmezan starty 1 łyżka
czarne oliwki bez pestek 10 dag
bazylia 20 liści
jajko
sól
ciasto francuskie 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z oliwkami i papryką

Umyte i osuszone papryki upiec w gorącym piekarniku. Wyjąć je, gdy skórka sczernieje, zawinąć w folię i zostawić do ostygnięcia, a następnie oczyścić (zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne), pokroić na ćwiartki, osączyć. Opłukane mięso kurczaka osuszyć, podzielić na cienkie kotlety i posolić. Ciasto rozmrozić, rozwinąć, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać parmezanem. Na środku układać warstwami: połowę mięsa, połowę papryki, oliwki, liście bazylii, druga połowę papryki i drugą połowę mięsa. Brzegi ciasta starannie ze sobą zlepić, a wierzch posmarować jajem i nakłuć. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak