Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z masłem rokpolowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
jajko 2 szt
masło 5 dag
rokpol 5 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 dag
mąka 2 łyżki
olej do smażenia
sól
natka pietruszki 1 lyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z masłem rokpolowym

Umytego kurczaka osuszyć, pokroić na części. Każda natrzeć solą i ugnieść dłonią. Jaja rozbić. Mięso obtoczyć w mące, jaju i bułce tartej, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu. Zrumienione porcje mięsa włożyć do rondla, skropić wodą, przykryć i trzymać na słabym ogniu 10 minut. Z masła utartego z rokpolem uformować krążki lub kulki i włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Porcje kurczaka wyjąć na półmisek, na każdej położyć kulkę masła i posypać zieleniną. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody i duszoną marchewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak