Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i ostudzić. Jajka oddzielić i ubić sztywną pianę z białek. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i następnie dodawać stopniowo roztopioną czekoladę. Kawę rozpuścić w 1 łyżeczce letniej wody i dodać do masy a następnie stopniowo łączyć z cukrem. Do masy też po kolei wbijać po jednym żółtku a następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wymieszać z ubitą pianą z białek.
Piec na małej blaszy (ok 25cm boki) lub dwóch blachach jeśli są większe (np. 22x30) w temp. 170stopni przez ok 25 minut do suchego patyczka. Ciasto ostudzić.

Masę cappucino:
Serek maskaropone rozetrzeć i połączyć z cappucino w proszku. Żelatynę rozpuścić w 6-8 łyżkach ciepłej wody i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywno a następnie dodać do niej cukier oraz żelatynę. Do ubitej masy dodać serek mascaropone. Przygotowaną masę dość szybko trzeba wyłożyć na jeden z blatów ciasta czekoladowego i przykryć następnym. Wstawić na godzinę do lodówki. Na wierz można wyłożyć jeszcze raz ubitą śmietaną kremówką z śmietanfiksem i udekorować startą czekoladą.
Najlepiej smakuje gdy jest spożywane w ciągu doby.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Fajne puszyste.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mala

    piękne
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    pysznie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izka192

    apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !