Sposób przygotowania

Ciastka Degistive pokruszyć, masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem i na wyłożyć masą z ciastek. Biszkopty przyciąć ok 2-3 cm z jednej strony i ułożyć wokół ścianek.

Masa serowa:
ser twarogowy jeśli nie jest zmielony zmielić 2 razy i wymieszać dokładnie z serkiem Mascarpone. Powoli do niego dodać cukier, następnie jajka a na końcu budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Kawę rozpuszczalną zalać whisky (może być też likier kawowy, rum lub jakiś koniak) i połączyć z masą serową. Masę wylać na przygotowaną tortownicę i stawić do piekarnika.
Piec ok. 50 minut w temp. 160stopni, dobrze też jest przykryć ciastka w czasie pieczenia folią aluminiową, by się nie przypiekły. Nie piec do suchego patyczka, tylko do sprężystości masy. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin - sernik wtedy powinien otrzymać odpowiednią, zwartą konsystencję.

Można podawać z ubitą śmietaną na wierzchu i udekorowany czekoladą.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    pyszniutki!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !