Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z serkiem mascarpone

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 3 łyżki
biszkopty podłużne ok. 25 sztuk
Masa serowa
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 3 szt
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
whisky 3 łyżki
kremówka 200 ml
twaróg 500 g
herbatniki 200 pełnoziarniste
serek mascarpone 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z serkiem mascarpone

Ciastka Degistive pokruszyć, masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem i na wyłożyć masą z ciastek. Biszkopty przyciąć ok 2-3 cm z jednej strony i ułożyć wokół ścianek.

Masa serowa:
ser twarogowy jeśli nie jest zmielony zmielić 2 razy i wymieszać dokładnie z serkiem Mascarpone. Powoli do niego dodać cukier, następnie jajka a na końcu budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Kawę rozpuszczalną zalać whisky (może być też likier kawowy, rum lub jakiś koniak) i połączyć z masą serową. Masę wylać na przygotowaną tortownicę i stawić do piekarnika.
Piec ok. 50 minut w temp. 160stopni, dobrze też jest przykryć ciastka w czasie pieczenia folią aluminiową, by się nie przypiekły. Nie piec do suchego patyczka, tylko do sprężystości masy. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin - sernik wtedy powinien otrzymać odpowiednią, zwartą konsystencję.

Można podawać z ubitą śmietaną na wierzchu i udekorowany czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 22.05.2011 08:40
pyszniutki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak