Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe racuszki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
płatki owsiane 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej do smażenia 2 łyżki
kisiek truskawkowy gorący kube 1 sztuka
morele bez skórki 30 dag
cukier puder do posypania
cukinia 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe racuszki

Cukinie obieramy i wydrążamy nasienniki, ścieramy na sitko 1/2 cukinii na drobnej tarce, drugą połowę na grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku i przekładamy do miski (miałam po odciśnięciu soku 3 szklanki startej cukinii ). Płatki przyrumienić na suchej patelni i dodać do cukinii razem z mąką , cukrem, proszkiem, jajkami i wiórkami kokosowymi wymieszać (ma powstać gęste ciasto), patelnię smarujemy tylko delikatnie olejem i na gorącą kładziemy małe porcje ciasta (moje miały 1cm grubości) smażymy na zloty kolor na niewielkim ogniu.gotowe posypać cukrem pudrem i podać z kisielkiem . Kisiel Morele obrać i wyciągnąć pestki,zagotować 3/4 szklanki wody z 2 łyżkami cukru do gotującej się wody dodać morele i zagotować,na koniec wsypać gorący kubek (dla kontrastu czerwony ) i zamieszać do zgęstnienia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella23 17.04.2012 20:58
pycha
MAŁGORZATA108 22.05.2011 10:40
Naprawdę ciekawy pomysł.
ewasylwia 21.05.2011 10:41
pyszniutkie
Małgorzata113 21.05.2011 09:05
świetny przepis
suzana 21.05.2011 09:05
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak