Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i trąbkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kawałek pora ok. 5-8 cm 1
ogórki konserwowe 2
pęczka koperku 1/2
sól, pieprz mielony biały do smaku:
kurki 200 g
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
ryż ugotowany 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa z tuńczykiem i trąbkami

Pora dokładnie umyć, pokroić w pół plasterki, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem, osączyć. Można nie sparzać, ale taki por jest lżej strawny. Grzybki i tuńczyka osączyć z zalewy, rybę nieco rozdrobnić widelcem. Ogórki pokroić w kostkę, koperek posiekać (1-2 łodyżki zostawić do dekoracji). Do miski przełożyć ryż, dodać rybę, ogórki, grzybki (kilka zostawić do dekoracji), pora i koperek. Skropić niewielką ilością oleju od tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem ozdobić pozostałymi grzybkami i listkami koperku. Zamiast trąbek można użyć innych grzybków marynowanych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak