Sposób przygotowania

Ogórka obieramy i kroimy w małą kostkę. Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie z ogórków. Wsypujemy mąkę, sól, koperek i ogórka. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. w razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody z ogórków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Na bochenku robimy kilka płytkich ukośnych nacięć i skrapiamy zimną wodą. Pieczemy ok. 25 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200*C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !