Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto pierogowe
mąka
jajko 1 sztuka
woda
DODATKOWO:
truskawki
cukier
kasza manna

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami

Pierogi robię na \"oko\".
Na ciasto zagniatam tak około 1/2 kg mąki z jajkiem kiedyś dawałam mleko do ciasta na owocowe pierogi, teraz wody tyle ile zabierze mąka a ciasto jest gładkie i lśniące. Zagniecione ciasto odstawiam aby odpoczęło i w tym czasie przygotowuję truskawki.
Umyte truskawki dzielę na mniejsze kawałki i na około 1/2kg pokrojonych owoców dosypuję 2 łyżki cukru i 2 łyżki kaszki manny, całość mieszam.
Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinam krążki i nadziewając truskawkami lepimy pierogi, gotujemy w dużej ilości osolonej wody, podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle lub z śmietanką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella23 30.05.2011 11:50
super
Nina7 22.05.2011 08:41
uwielbiam!
halinka1011 20.05.2011 18:08
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak