Sposób przygotowania

Pierogi robię na \"oko\".
Na ciasto zagniatam tak około 1/2 kg mąki z jajkiem kiedyś dawałam mleko do ciasta na owocowe pierogi, teraz wody tyle ile zabierze mąka a ciasto jest gładkie i lśniące. Zagniecione ciasto odstawiam aby odpoczęło i w tym czasie przygotowuję truskawki.
Umyte truskawki dzielę na mniejsze kawałki i na około 1/2kg pokrojonych owoców dosypuję 2 łyżki cukru i 2 łyżki kaszki manny, całość mieszam.
Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinam krążki i nadziewając truskawkami lepimy pierogi, gotujemy w dużej ilości osolonej wody, podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle lub z śmietanką.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    uwielbiam!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !