Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina z ziołami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina bez kości 1,5 kg
ziemniaki nieduze 80 dag
tłuszcz 2 łyżki
olej 1 łyżka
sok z 1/2 cytryny
czosnek 4-5 ząbków
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyzeczki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
mięta suszona 1/2 łyżeczki
koperek 1 pęczek
mąka krupczatka 1,5 łyżka
tymianek 1 łyzeczka
pieprz 1/4 łyzeczki
sól
wino białe wytrawne 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina z ziołami

Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą, pieprzem, rozmarynem, bazylią i miętą, wymieszać z sokiem z cytryny i łyżką oleju. Umyte mięso wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku, osączyć na sicie, natrzeć przygotowaną pastą serową, owinąć folią, zostawić na 2- 3 godziny w lodówce. Do brytfanny wysmarowanej tłuszczem włożyć mięso, , polać je stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, skrapiając winem, około 20-25minut. Obrać małe, równej wielkości ziemniaki, wrzucić do wrzątku na 7-8 minut, osączyć na sicie, posypać mąką, solą, koperkiem i tymiankiem, ułożyć wokół pieczeni i piec razem około 40 minut. Podawać z mizerią lub zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak