Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szachowniczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 15 dag
cukier wanilowy 1 op.
żółtko jajek 2 szt.
masło 250 g
kakao 2 łyżki
śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szachowniczki

1. Mąke, kawałki masła, cukier, cukier waniliowy i zagnieć, podziel na pół. Jedną część zagnieć z kakao, drugą ze śmietaną. Schłodź.
2. Po 2/3 każdego ciasta rozwałkuj na grubość 1 cm. wytnij paski. Po trzy paski ułóż obok siebie na przemian kolorami, na to jeszcze 2 warstwy po trzy paski. Pozostałe ciasta rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Połowę ciastek owiń jasną częścią, resztę ciemną. Piecz ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 24.02.2014 07:27
fajny przepis
Łukasz15 04.10.2013 09:56
Palce lizać
ElizaT 30.10.2012 08:49
pewnie fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak