Sposób przygotowania

Na wstępie napiszę skład bakali (rodzynki, orzechy, migdały), jeśli chodzi o ilość to według uznania nie za dużo nie za mało. Przyrządzenie biszkoptu. Białka z 6 jaj ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie delikatnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać łyżkę octu (ocet można zamienić na łyżkę oleju). Przyrządzenie masy. Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z 4 żółtkami i mąką ziemniaczaną (roztrzepać mikserem) Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko ciągle mieszając wlać żółtka rozmieszane z mąką. Zagotować i odstawić do przestygnięcia. Utrzeć 2 kostki masła, dodać zimny krem wcześniej zostawiony do przestudzenia i dalej wszystko razem ucierać. Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, połowę drobno pokruszonej czekolady, sparzone i wystudzone rodzynki. alkohol, pokrojone migdały i orzechy. Do drugiej części masy dodać drobno pokrojone ananasy w kostkę. Na biszkopt wyłożyć najpierw masę ciemną (tą z kakaem) a później na to masę jasną (tą z ananasem) całość posypać startą połówką czekolady. Czekolada według uznania może być deserowa, gorzka bądź mleczna, aczkolwiek ta ostatnia będzie zbyt słodka. Smacznego.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    uwielbiam to ciacho..
  • 0
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    ja również

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !