Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik owocowy na piaskowym spodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NA SPÓD
masło 4 łyżki
jajko 4 szt.
cukier 2/3 szkl.
mąka pszenna 2/3 szkl.
mąka ziemniaczana 1/2 szkl.
masa
truskawki 75 dag
cukier 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 op.
sok pomarańczowy 3 łyżki
likier migdałowy 3 łyżki
kakao 2 łyżki
Do dekoracji:
biszkopty podłużne według uznania
twarożek 75 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik owocowy na piaskowym spodzie

1. Przygotuj ciasto:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijaj jajka. Obie mąki wymieszaj, małymi porcjami dodawaj do masy. Ciasto rozsmaruj na spodzie wyłożonej pergaminem tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Piecz ok. 20 min. Wystudź.
2. Truskawki opłucz, oczyść z szypułek. Owoce potnij na połówki.
3. Twarożek wymieszaj z sokiem, cukrem i cukrem waniliowym. Upieczone ciasto skrop likierem. Wkoło ustaw pionowo biszkopty.
4. Na cieście rozłóż połowe truskawek. Rozsmaruj na nich krem.
5. Tort wstaw do lodówki na ok. 3 godz.
6. Przed podaniem, na wierzchu ciasta ułóż pozostałe truskawki. Oprósz kakao.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halina14 05.04.2013 15:25
fajny i prosty przepis
dorotka0000025 10.12.2012 17:21
brzmi pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak