Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki w sosie śmietanowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki 500 g
smietana 18% 1\\2 szklanki
oliwa 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sok z cytryny do smaku
marchewka 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
kalafior 200 g
groszek konserwowy 4 łyżki
natka pietruszki do dekoracji
ryż 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki w sosie śmietanowym

Do garnka wlej dużą ilość wody(około 2 litry na szklankę ryżu)zagotuj,lekko posól i wrzuć ryz.Gotuj go około 20 minut,aż będzie miękki.Krewetki obierz,umyj i dokładnie osusz.Zalej je sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut.Marchewki i kalafiora zagotuj,odlej wodę i odstaw do wystygnięcia.Na patelni rozgrzej oliwę,wrzuć krewetki,posyp czosnkiem granulowanym i obsmaż z obu stron,aż będą różowe.Przygotuj sos:mąkę wymieszaj ze śmietaną.Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję,całość wlej do krewetek.Następnie dodaj warzywa.Cały czas mieszając duś jeszcze 2 minuty,aż sos zgęstnieje.Dodaj groszek i wymieszaj.Przełóż ryż na talerz i polej go sosem.Udekoruj natką pietruszki.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 12.09.2011 12:30
super
treonina 22.08.2011 12:15
uwielbiam krewetki! chętnie wypróbuję ten przepis
Margo1 23.06.2011 14:07
lubię
RenataZ-et 01.06.2011 20:48
wykwintny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak