Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kulki szpinakowo-serowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak 1 kg
mąka 30 gram
jajko 1 szt
masło 125 gram
gałka muszkatołowa
sól
twaróg 1/2 kg
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: kulki szpinakowo-serowe

Ser odciskamy z nadmiaru serwatki i mielimy.Szpinak przebieramy,odcinamy ogonki listki starannie płuczemy,wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy bez przykrycia 5 min,odcedzamy i odciskamy i mielimy.Łączymy szpinak z serem w jednolitą masę,dodajemy mąkę połowę startego sera jajko i doprawiamy do smaku.Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,obtaczamy je w mące i wrzucamy na wrzącą wodę.Gotujemy 3 min aż wypłyną na wierzch,następnie odcedzamy i osączamy.Układamy na żaroodpornym półmisku posypujemy resztą sera i grudkami masła,ustawiamy wysoko w gorącym piekarniku i zapiekamy 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 20.05.2011 20:29
Brzmi ciekawie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak