Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

keks jarzynowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 1 kg
fasola szparagowa 75 dkg
pory 1 kg
żółtko jajek 9 szt
mleko skondensowane niesłodzon 1 puszka
estragon
szczypiorek
trybula
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: keks jarzynowy

Fasolkę obieramy myjemy i gotujemy 20 min w osolonej wodzie,odcedzamy i osączamy.Marchewkę obieramy kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wrzącej wody gotujemy 20 min,także odcedzamy i osączamy.Pory obieramy odcinamy zielone części i kroimy na kawałki,gotujemy 10 min w osolonej wodzie.Jarzyny kolejno miksujemy,do marchewki dodajemy estragon do fasolki szczypiorek a do porów trybulę.Do każdej zmiksowanej jarzyny dodajemy po 3 żółtka,wlewamy 1/3 puszki mleka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy.Podłużną formę do keksów smarujemy tłuszczem i kolejno wlewamy masę porową,marchewkową a na końcu fasolową.Pieczemy na parze w gorącym piekarniku 1,5 godziny.Podajemy do drobiu cielęciny lub schabu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 05.10.2012 11:33
pomyslowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak