Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kieszonki z kurczaka nadziewane fetą i szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 szt.
szpinak świeży 250 g
feta 35 g
śmietanka 40 ml
oliwa 1 łyżka
masło 30 g
natka pietruszki 2 łyżki
mąka 1 łyżka
pieprz czarny do smaku
bulion 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kieszonki z kurczaka nadziewane fetą i szpinakiem

Szpinak umyć, oderwać twarde ogonki. Wrzucić na patelnię. Gdy zmięknie i zmniejszy objętość, odcedzić i przestudzić. Połączyć szpinak z pokruszoną fetą, doprawić pieprzem.
Zrobić głębokie nacięcia w filetach. Wypełnić kieszonki, spiąć wykałaczkami.
Na rozgrzanej oliwie smażyć filety z obu stron.
Przygotować sos: rozpuścić masło, dodać mąkę. Po chwili, cały czas mieszając, stopniowo dolewać wino i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Mieszać do czasu, aż sos zgęstnieje.
Do sosu włożyć zarumienione kieszonki, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem ok. 25 min.
Dodać śmietankę i natkę pietruszki, dokładnie połączyć.
Podawać np. z brązowym ryżem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 25.05.2011 10:29
super
Dorota76 09.09.2010 14:58
Super, bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak