Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka strączkowa z sezamem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dkg fasolki szparagowej zielonej i żółtej po 15
dkg groszku zielonego 15
czubata łyżka masła 1
łyżki ciemnego sosu sojowego 2-3
odrobina cukru, ew. sól do smaku:
łyżki ziarenek sezamu 2
olej sezamowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka strączkowa z sezamem

Fasolki i groszek były mrożone, ale w sezonie można wykorzystać świeże. Strączki fasoli przełamałam na 3 części. Rozgrzałam rondel, wsypałam sezam i potrząsając naczyniem podprażyłam ziarenka aż się lekko zrumieniły, zsypałam je na spodeczek. Do rondla włożyłam masło a gdy się roztopiło wsypała obie fasolki, smażyłam chwilę mieszając aż lekko odtajały. Podlałam je 4 łyżkami wody, oprószyłam szczyptą cukru i dusiłam 3 min.. Następnie dodałam groszek i dusiłam dalsze 5 min.. Potem wlałam sos sojowy, wsypałam połowę sezamu, skropiłam całość olejem sezamowym (kilka kropli bo ma dość intensywny smak), wymieszałam. Spróbowałam czy warzywa zmiękły - mają być jędrne, nie mogą się rozgotować. Już nie soliłam bo sos sojowy jest słony. Wyłożyłam całość na talerz i posypałam resztą sezamu. Do sznycli z kurczaka bardzo nam taka jarzynka smakowała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

satysfakcjakuchenna 21.06.2011 22:48
ślicznie podana
Ewa104 15.10.2010 09:32
Rewelacyjna sałatka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak