Sposób przygotowania

Ze szpinaku odcinamy ogonki i delikatnie płuczemy i wrzucamy na wrzącą osoloną grubą solą wodę i gotujemy 15 min bez przykrycia.W rondelku stapiamy masło wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę,następnie dolewamy zimne mleko i mieszając doprowadzamy do wrzenia i chwilę trzymamy na ogniu,wsypujemy starty ser i doprawiamy do smaku solą,pieprzem i gałką.Szpinak osączamy siekamy i łączymy z sosem.Oddzielamy żółtka od białek,żółtka dodajemy do sosu i mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą szpinakową.Formę smarujemy grubo masłem wlewamy masę i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 25 min,pod koniec pieczenia zwiększamy płomień.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !