Sposób przygotowania

Rodzynki moczymy w koniaku 2 godziny a suchą bułkę moczymy w mleku.12 orzechów odkładamy a resztę siekamy nożem razem z wątróbką i sercem bażanta,dodajemy jajko odciśniętą bułkę i osączone rodzynki koniak zachowujemy.,sól i pieprz i starannie mieszamy.Umytego bażanta nadziewamy farszem a z zewnątrz posypujemy solą i pieprzem,owijamy plastrem słoniny i zawiązujemy nicią bawełnianą.W naczyniu żaroodpornym lub brytfannie rozgrzewamy 40 gram masła obrumieniamy ze wszystkich stron bażanta dodajemy pokrojone w kawałki marchew cebulę,natkę, tymianek i liść laurowy.Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia 10 min,następnie przykrywamy i pieczemy jeszcze godzine na średnim ogniu.Kromki bułki smażymy na złoty kolor .Z upieczonego bażanta zdejmujemy nici i słoninę układamy go na półmisku i przybieramy połówkami orzechów i grzankami.Do sosu z pieczenia dolewamy koniak gotujemy i zapalamy.Polewamy bażanta i zaraz podajemy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !