Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bażant faszerowany orzechami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło lub margaryna 70 gram
słonina cienki płat 1 szt
marchew 1 szt
cebula 1 szt
natka pietruszki
tymianek
Liść laurowy suszony Prymat
bułka 4 kromki
sól
Farsz:
rodzynki 50 gram
koniak 50 gram
mleko
jajko 1 szt
orzechy włoskie 25 dkg
bułka 50 sucha
wątróbka (bażanta)

Przepis i sposób przygotowania na: bażant faszerowany orzechami

Rodzynki moczymy w koniaku 2 godziny a suchą bułkę moczymy w mleku.12 orzechów odkładamy a resztę siekamy nożem razem z wątróbką i sercem bażanta,dodajemy jajko odciśniętą bułkę i osączone rodzynki koniak zachowujemy.,sól i pieprz i starannie mieszamy.Umytego bażanta nadziewamy farszem a z zewnątrz posypujemy solą i pieprzem,owijamy plastrem słoniny i zawiązujemy nicią bawełnianą.W naczyniu żaroodpornym lub brytfannie rozgrzewamy 40 gram masła obrumieniamy ze wszystkich stron bażanta dodajemy pokrojone w kawałki marchew cebulę,natkę, tymianek i liść laurowy.Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia 10 min,następnie przykrywamy i pieczemy jeszcze godzine na średnim ogniu.Kromki bułki smażymy na złoty kolor .Z upieczonego bażanta zdejmujemy nici i słoninę układamy go na półmisku i przybieramy połówkami orzechów i grzankami.Do sosu z pieczenia dolewamy koniak gotujemy i zapalamy.Polewamy bażanta i zaraz podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 30.01.2012 18:57
super danie
dorotka0000025 24.09.2011 23:19
na pewno pyszny
Krystyna32 24.08.2011 07:43
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak