Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak zapalany w sosie estragonowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
masło lub margaryna 50 gram
cebula 1 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana 100 gram
estragon
wino białe wytrawne 50 g
sól
koniak 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak zapalany w sosie estragonowym

Kurczaka dzielimy na kawałki i obrumieniamy na mocno rozgrzanym tłuszczu.Cebulę i listki estragonu siekamy a łodyżki estragonu odkładamy.Kurczaka skrapiamy koniakiem i zapalamy przez cały czas trzymając na mocnym ogniu,następnie przekładamy go do innego naczynia.W rondlu szklimy na reszcie tłuszczu posiekaną cebulę,zalewamy winem zmieszanym pół na pół z wodą,wkładamy porcję kurczaka posypujemy solą i pieprzem i dodajemy łodyżki estragonu.Dusimy około 30 min.Kurczaka układamy na ogrzanym półmisku i trzymamy w cieple.Sos odparowujemy wyjmujemy łodyżki i zdejmujemy z ognia.Żółtka rozprowadzamy ze śmietaną i łączymy z sosem i starannie mieszamy dodajemy posiekane listki estragonu.Kurczaka polewamy sosem i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 12.09.2011 07:39
wyśmienity:D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak