Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z ozorków

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozorki wieprzowe 3 szt
cebule 2 szt
ząbki czosnku 3 szt
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz
mąka kartoflana
olej
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z ozorków

Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam woda, następnie dodaję przyprawy i gotują na ogniu około 40 min do 1h n (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciagam je i czekam zeby ostygły. wywar zostawiam. Jak poleżą w wodzie i ostygną ściągam skórę. najlepiej kroje na kawalaki i stopniowo odkrawam z nich zewnetrzna czesc skory i ewentuale elementy z zastygłą krwia, kroje na kostke. rozgrzwam na patelni olej, wrzucam pokojona w kostke cebule i ozorki, smaze, dodaje czosnek przecisniety przez praske. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorkow. Ale tlyko tym klarownym, bez szumowin. Przyprawiam czym sie da zeby osiagnac odpowiedni smak gulaszu. gotuje jeszcz ok. 30 minut. na koneic na sposób chinski zageszczam go czyli woda zimna plus maka kartoflana. Sos ma miec gesta ale
klarowną strukture. Mozna uzyc zwykłej maki i zatrzepac nią sos ale dla mnei jest to zbyt niezdrowe a ozorki sa daniem raczej chudym i dietetycznym. Dla poprawienia kolorystyki mozna dadoc natki pietruszki. Gulasz podałam z kasza gryczana :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 29.11.2011 22:33
pycha
Dorota59 21.01.2011 13:41
uwielbiam ozorki, to musi być mniamuśne
ewelina/bunia 28.11.2010 13:41
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak