Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

likier jabłkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
sok z cytryny 1 szt
cynamon szczypta
spirytus 1,5 l
woda 1 l
cukier 1 kg
Goździki całe Prymat 3 zmiażdżone

Przepis i sposób przygotowania na: likier jabłkowy

jabłka zetrzeć na tarce skropić sokiem i dobrze wymieszać przełożyć do naczynia. Zostawić na noc w ciepłym miejscu. Następnego dnia dodać przyprawy i przełożyć do słoja zalać 1,2 l spirytusu i 1 szkl wody szczelnie zamknąc na 10 dni i zostawić w chłdonym miejscu. Po tym czasie przecedzić przez gazę. Miazgę zalać wodą 1 szkl i odstawić na noc i następnie przefiltrować. Cukier rozpuścić w 2 szkl wody podgrzewając na małym ogniu. Ostudzić i dodać do spirytusu dobrze wymieszać z sokiem i przelać do słoika pozostawić n a3 tyg do sklarowania po tym czasie przecedzić i przelać do butelek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 16.09.2012 10:28
bardzo fajne musze zrobic
joanna43 14.05.2012 09:47
takiego nie piłam a szkoda
dorotka0000025 23.07.2011 17:30
wow

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak