Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukrowany Sernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 100 g
żółtko jajek 1 szt
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 szt
ser biały 700 g
cukier 1/2 szklanki
masło 100 g
żółtko jajek 4 szt
dżem morelowy 2 łyżki
aromat migdałowy
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowany Sernik

Na ciasto; Połącz mąkę, proszek i cukier puder. Dodaj tłuszcz, żółtko, śmietanę i cukier waniliowy, wyrób ciasto. Schłóź. Tortownicę wyłóż pergaminem, z 3/4 ciasta zrób placek, piecz 15 min. Na masę: Tłuszcz utrzyj z cukrem dodając żółtka, dodaj ser, dżem, cukier waniliowy oraz aromat. Masę połącz z pianą z białek. Masę serowa wyłóż na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki, ułóż z nich na serniku oczka. Piecz 1 godz w 170*C. Ostudzony sernik udekoruj lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak