Sposób przygotowania

robiłam jabłecznik, została sterta obierek z jabłek...i pewnie większość osób by je wyrzuciła, ale ja miałam inny pomysł

Jabłka do szarlotki (było po połowie renet i championów) dokładnie umyłam pod ciepłą, bieżącą wodą. Obrałam i wycięłam gniazda nasienne. Miąższ posłużył jako nadzienie do ciasta a to, co zostało wylądowało w garnku. Do obierek dodałam 1 duże jabłko o czerwonej skórce, pokrojone w całości na cienkie plasterki. Dodałam też goździki i cynamon. Całość zalałam ok. 2,5l wody i postawiłam garnek na małym ogniu. Gotowałam ok. 1 godziny. Następnie dodałam 0,5 szkl. cukru, kawałki skórki cytrynowej (cytryna wcześniej dokładnie wyszorowana i sparzona, skórka tylko żółta, wierzchnia część) i gotowałam jeszcze 30 min., odstawiłam kompot do wystudzenia. Kiedy ostygł dolałam sok wyciśnięty z cytryny i przecedziłam go a następnie schłodziłam w lodówce. Jeśli ktoś lubi słodsze napoje można dodać więcej cukru.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    i nic się nie marnuje,super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ciekawy pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    super pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pewnie, ze tak trzeba robic. Wszystko smacznie wykorzystane :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !