Sposób przygotowania

Kukurydzę wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 45 min odsączamy i wyłuskujemy ziarna. Z oliwek i papryki usuwamy pestki i kroimy,liście sałaty siekamy,Na rozgrzany tłuszcz wkładamy mielone mięso,posiekane serce i wątróbkę kurczaka oliwki,paprykę i sałatę,mieszamy na ogniu kilka minut i dodajemy sól i pieprz,zdejmujemy ognia i dodajemy kukurydzę i rozkłócone jajko.Kurczaka nadziewamy niezbyt mocno bo kukurydza pęcznieje i zszywamy bawełnianą nicią i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem.Na wierzchu układamy grudki masła i pieczemy w gorącym piekarniku ok 1,5 godziny skrapiając co jakiś czas sosem z pieczenia.Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę i obrumieniamy na tłuszczu wraz ze skrzydełkami i żołądkiem oprószamy mąką i mieszamy,następnie dodajemy białe wino,1/2 litra wody kostkę bulionową czosnek i pieprz i gotujemy 30 min bez przykrycia.,następnie przecedzamy i stawiamy znowy na ogień.Dodajemy śmietanę i gotujemy.Kurczaka kroimy na porcję i układamy na półmisku sos podajemy osobno w sosjerce.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !