Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak faszerowany kukurydzą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
Farsz:
kolba kukurydzy 2 szt
oliwki 12 szt
liście sałaty kilka
masło lub margaryna 30 gram
mięso mielone 50 gram
jajko 1 szt
sól
sos
marchew 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
mąka 30 gram
masło 30 gram
wino białe wytrawne 70 g
bulion 1 kostka
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak faszerowany kukurydzą

Kukurydzę wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 45 min odsączamy i wyłuskujemy ziarna. Z oliwek i papryki usuwamy pestki i kroimy,liście sałaty siekamy,Na rozgrzany tłuszcz wkładamy mielone mięso,posiekane serce i wątróbkę kurczaka oliwki,paprykę i sałatę,mieszamy na ogniu kilka minut i dodajemy sól i pieprz,zdejmujemy ognia i dodajemy kukurydzę i rozkłócone jajko.Kurczaka nadziewamy niezbyt mocno bo kukurydza pęcznieje i zszywamy bawełnianą nicią i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem.Na wierzchu układamy grudki masła i pieczemy w gorącym piekarniku ok 1,5 godziny skrapiając co jakiś czas sosem z pieczenia.Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę i obrumieniamy na tłuszczu wraz ze skrzydełkami i żołądkiem oprószamy mąką i mieszamy,następnie dodajemy białe wino,1/2 litra wody kostkę bulionową czosnek i pieprz i gotujemy 30 min bez przykrycia.,następnie przecedzamy i stawiamy znowy na ogień.Dodajemy śmietanę i gotujemy.Kurczaka kroimy na porcję i układamy na półmisku sos podajemy osobno w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 18.08.2011 21:26
mniam mniam
Krystyna32 05.07.2011 16:35
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak