Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

słodkie serce amaretto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
gorzkie kakao 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
zapach migdałowy
śmietana kremówka 2 szklanki
likier amaretto 1 kieliszek
cukier waniliowy 1 opakowanie
dżem morelowy 1 słoik
płatki migdałowe do posypania
poncz do nasączenia
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: słodkie serce amaretto

Jajka z cukrem ubij na puszysta masę. Wymieszaj z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia oraz 3 kropelkami zapachu.
Ciasto wlej do formy w kształcie serca wyłożonej pergaminem. Piecz 215 minut w temp. 200 stopni. Ostudź. Rozetnij na 3 placki.
Dwa placki nasącz ponczem, przełóż 3/4 dżemu. Wierzch posmaruj śmietanką ubitą na sztywno z cukrem waniliowym, wymieszaj z likierem i żelatyną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Przykryj ostatnim plackiem.
Brzegi tortu posmaruj resztą dżemu, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak