Sposób przygotowania

Mąkę przesiać,dodać masło razem posiekać.Dodać żółtka,polać wodą i szybko ugnieść kruche ciasto,aż będzie gładkie,owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 min.Dwie formy do tarty(ja robię -średnica 22cm)posmarować olejem.Ciasto wałkujemy na placki o średnicy ok 30cm i wkładamy do formy,wstawiamy na kolejne 30minut do lodówki.Nagrzewamy piekarni do temp.200Cciasto wyjmujemy z lodówki przykrywamy papierem do pieczenia i napełnić grochem lub ryżem.Wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut.Usunąć papier z grochem i piec przez kolejne 10 minut aż się zarumieni. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki,czosnek obieramy i rozgniatamy.Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulkę aż będzie miękka,dodajemy cukier,ocet i wywar.Mieszając ,podgrzewamy ok 15 minut,aż płyn odparuje i cebula się zarumieni..Odstawiamy do ostygnięcia.W piekarniku zmniejszamy temp. do 160.Cebulę rozkładamy do foremek.Jajka mieszamy ze śmietanką i polewamy cebulę.Wstawić do piekarnika na ok.20 minut,aż masa jajeczna stężeje.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !