Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy, zalewamy ok. 3 szkl. zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy 10 min.. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Gdy soczewicą nieco zmięknie dodajemy ziemniaki, gotujemy następne 10 min.. Następnie dodajemy włoszczyznę, posiekane drobno chili i pokrojoną w kostkę łodygę brokuła (wcześniej przycinamy ją od dołu i ew. obieramy jeśli skórka na twarde włókna). Gotujemy 5-10 min..Jeśli trzeba dolewamy nieco wody. Zdejmujemy garnek z ognia. Jogurt roztrzepujemy z 0,5 łyżeczki soli i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dodajemy pomału do zupy cały czas mieszając. Doprawiamy pieprzem i ew. solą. Zupa jest smaczniejsza gdy damy jej odpocząć w garnku ok. 15-20 min.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Muszę wypróbować taka wersję soczewicowej.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to taka wersja, że zachciało mi się poeksperymentować - wyszło zwyczajnie i bardzo smacznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    Ostatnio robię rózne potrawy z soczewicą, jarzynową też robiłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !