Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzynowa z soczewicą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czubata szkl. pokrojonej w słupki włoszczyzny (może być mrożona - paski) 1
łodyga brokuła 1
szkl. zielonej soczewicy 1/2
ziemniaki 2
świeżego chili (ja dałam ok. 1/3 niedużego strączka) kawałek
ząbki czosnku 2
Liść laurowy suszony Prymat 1-2
ziarenka ziela angielskiego 1
sól, pieprz mielony do smaku:
jogurt naturalny 1 szklanka (gęsty)

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzynowa z soczewicą

Soczewicę płuczemy, zalewamy ok. 3 szkl. zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy 10 min.. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Gdy soczewicą nieco zmięknie dodajemy ziemniaki, gotujemy następne 10 min.. Następnie dodajemy włoszczyznę, posiekane drobno chili i pokrojoną w kostkę łodygę brokuła (wcześniej przycinamy ją od dołu i ew. obieramy jeśli skórka na twarde włókna). Gotujemy 5-10 min..Jeśli trzeba dolewamy nieco wody. Zdejmujemy garnek z ognia. Jogurt roztrzepujemy z 0,5 łyżeczki soli i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dodajemy pomału do zupy cały czas mieszając. Doprawiamy pieprzem i ew. solą. Zupa jest smaczniejsza gdy damy jej odpocząć w garnku ok. 15-20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 28.02.2013 17:38
Ostatnio robię rózne potrawy z soczewicą, jarzynową też robiłam
SmacznaPyza 09.01.2011 10:43
to taka wersja, że zachciało mi się poeksperymentować - wyszło zwyczajnie i bardzo smacznie
Anna169Hosz 08.01.2011 20:03
Muszę wypróbować taka wersję soczewicowej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak