Sposób przygotowania

Z letniego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki maki robimy rozczyn. Resztę mąki przesiewamy i na sucho łączymy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę, rozczyn, jogurt, 3 jajka i 1 żółtko, całość mieszamy na koniec dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, wyrośnięte ciasto rozciągamy na podsypanej mąką stolnicy i większym kubkiem wycinamy krążki o grubości do 3cm.
Układamy bułki na wysmarowanej blaszce i smarujemy białkiem, układamy kawałki truskawek lekko wciskając i posypujemy kruszonką, zostawiamy jeszcze na około 1/2g do podrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor w temp 150st. Gotowe posypujemy pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    pięknie wyglądają
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    smaczniutkie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    oj kusisz i to bardzo
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    lara

    proste i pyszne!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !