Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciastka ptysiowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 80 gram
mąka 125 gram
jajko 4 szt
sól szczypta
cukier
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: ciastka ptysiowe

W rondelku grzejemy 1/4 litra wody z masłem i szczyptą soli,kiedy masło się rozpuści,zdejmujemy z ognia wsypujemy z ognia i mieszamy.Znowu stawiamy na ogniu i drewnianą łyżką energicznie wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i nie będzie przywierać do rondla i łyżki.Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka cały czas ubijając.Rozgrzewamy olej by był gorący ale nie dymił,ciasto nabieramy łyżeczką i zsuwamy zwilżonym wodą palcem.Smażymy na złoty kolor wyjmujemy osączamy i posypujemy cukrem.Podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 09.06.2011 10:15
super - ja piekłam takie w piekarniku i jakos były dobre więc chyba nie trzeba tyle tłuszczu używać...
Daria14 19.05.2011 12:07
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak