Sposób przygotowania

Białka ubijamy z połową cukru,a pod koniec ubijania dosypujemy resztę cukru.Na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze formujemy krążek z polowy ubitych białek wielkości talerza,posypujemy cukrem pudrem i pieczemy nie rumieniąc w letnim piekarniku około 1 godz,w ten sam sposób pieczemy drugi krążek.Upieczone placki bezowe studzimy i równamy brzegi zachowując resztki.Placek układamy na talerzu i nakładamy wokół pięciocentymetrowy pasek folii aluminiowej a brzegi sklejamy taśmą.Na wierzchu placka układamy 2 centymetrową warstwę lodów na nich warstwę truskawek a na truskawkach resztę lodów.Wstawiamy do zamrażalnika.Drugi krążek pokrywamy jedno centymetrową warstwą bitej śmietany przybieramy truskawkami i dekorujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki.Zamrożony placek z lodami wyciągamy zdejmujemy osłonę z folii aluminiowej boki smarujemy resztą bitej śmietany i obsypujemy pokruszonymi resztkami bez.Na wierzch układamy krążek z bitą śmietaną i truskawkami i natychmiast podajemy.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    To jeden z moich ulubionych deserów. Szkoda, że nie ma zdjęcia.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Daria14

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !